En sevdiğim yemek işte bu.. Yapmasını ilk öğrendiğim yemek de bu tabii :) Tarif ister misiniz? Yalnız 1,5 saat kadar zaman lazım, benden söylemesi...
Malzemeler:
300 gram orta ya da az yağlı dana kıyma
5 tane orta boy patlıcan
8-10 dal maydanoz(ince ince kıyılacak)
3 diş orta boy sarmısak(küçük küçük kıyılacak)
3 tane orta boy domates(2 tanesi rendelenecek, birisi yarım ay şeklinde dilimlenecek)
3 tane orta boy yeşil biber(tercihe göre acı olabilir-2 tanesi ince kıyılacak, 1 tanesi baş parmak büyüklüğünde irice ve kalınca doğranacak)
1 tane büyük soğan(küçük doğranacak)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz, pul biber
1 çay bardağı sıcak su
Sıvıyağ
Yapılışı:
Bir kere şuna karar verin; patlıcanları kızartırsanız yemek -bence- daha lezzetli ama biraz ağır ve yapması da yorucu oluyor(hem kızartmaya uğraşmak yorar, hem de temizlemesi: patlıcan kızartmanın ne menem bir şey olduğu malum-patlar çatlar, her taraf yağ olur). Ama böylesini seviyorsanız eğer;
Patlıcanları yıkayıp alaca soyun(alaca soymak=kabuğundan uzunlamasına şeritler keserek siyah-beyaz pijamaya benzetmektir efenim; 3 ya da 4 şerit yeterli tabii). Kızartmadan önce patlıcanları kağıt havluyla kurulayın, yoksa yağ sıçrayacaktır.
Kızartma tenceresine bolca sıvı yağ koyarak orta ateşte patlıcanları kızartın. Başıdan ayrılmayın çünkü yanıverebiliyor. Naçizane tavsiyem-tüm kızartmalar için- tencerenin üzerine gazete kapatın, ama buhar çıkışı için 1-2 cm boşluk bırakın. Böylece sıçrayan yağa engel olursunuz, gazete yağı ve buharı emer. Su birikerek tekrar içine akmadığından sıçrama da en aza iner.
Eğer kızartma istemiyorsanız;
Alaca soyulmuş patlıcanları fırınlayabilirsiniz. Fırınınızın ızgarasına patlıcanları yerleştirin, 200 derecede pişirin. Tam süre veremiyorum çünkü hiç süre tutmadım, fırınlanırken bir yandan içini hazırlayaduruyorum.. Patlıcanların beyaz kısımları iyice kızarıncaya kadar, diyebiliriz. Bu yöntem patlıcan salatası, meze, Ali Nazik için de çok kullanışlıdır. Közlenmiş gibi olur.
Kızaran patlıcanları yaklaşık 4 parmak derinliğinde pişirme kabına alın. Bıçakla herbirini boyuna bir çizgi ile kesin-dikkat, tabanını kesmemelisiniz. İçindeki çekirdekleri çok iri ise bıçak ve tatlı kaşığı yardımıyla çekirdeklerin birazını çıkarın-tamamen boşaltmamanızı tavsiye ediyorum yine naçizane :) Patlıcanlar çekirdekli değilse içini bıçakla parçalayın. Harcını koyacak şekilde içini biraz açsanız yeterli.
Harcın hazırlanışı:
Kıymayı orta boy bir tencereye koyup orta ateşte zaman zaman karıştırarak pişirmeye başlayın. Kendi suyunu çekmeye başladığında 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ekleyin(patlıcanları kızarttıysanız buradaki yağı azaltabilirsiniz). Küçük doğradığınız soğanı ve küçük doğranmış yeşil biberi, tuzu ve pul biberi kıymaya ekleyin. Biberler ölünce salçaları ekleyin. Biraz daha kavrulunca rendelenmiş domatesleri ekleyin. 5 dakika daha pişince küçük doğranmış sarmısak ve maydanozu ekleyin. 5 dakika daha pişirin ve harcınız hazır.
Harcı patlıcanların içlerine doldurun. Üzerlerine dilimlediğiniz domates ve yeşil biberleri dizin. Domates ve biberlerin üzerine biraz tuz serpin-tuz domates ve biberin sulanarak pişmesini sağlıyor. Harcın tenceresine sıcak suyu ekleyerek harçtan kalanlarla beraber bu suyu karnıyarıkların pişirme suyu olarak pişirme kabına koyun. 200 derecede ısıtılan fırında pişirin. Yine süre veremiyorum :) Domates ve biberler kızarana kadar veya bunları koymadıysanız üstteki kıymalar kızarana kadar diyelim :) Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
güsel tarif olmuş kuzen:)
YanıtlaSilBloğa yemekli açılış düzenlemişsin, nefis olmuş.
YanıtlaSilHayırlı olsun;)