1 Mayıs 2010 Cumartesi

Börek


Ama benzemez bildiğin böreklere.. Bir restoranda arkadaşlarla severek yediğimiz böreğin taklidi ve ev denemesi olup; parmak yedirten cinsten olmuştur, bilgine..
2 kişilik
Malzemeler:
2 adet yufka (taze ve ince)
3 parça ince piliç göğüs (öyle bütün göğüs değil; ince dilimlerden oluşan paketlerden almıştım. Toplamı 100 gr civarında bir miktar)
3 adet orta boy mantar-küçük doğranmış,
Kaşar peyniri (3 kibrit kutusu kadar)-rendelenmiş
1 adet orta boy soğan-küçük doğranmış,
Tuz, pul biber, kara biber, sarmısak tozu (göz ve damak tadı kararı koyuyorum :) )
Kızartmak için sıvı yağ,
Galeta unu,
1 adet yumurta.

Hazırlanışı:
Küçük bir tencerede tavuk parçalarını, suyuna birazcık da tuz ekleyerek 15-20 dakika haşla (Haş nedir?) Kaynamaya başlamadan önce oluşan köpükleri almayı unutma. Tavuk haşlanırken, doğranmış soğanı yaklaşık 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile orta boy bir tavada kavur. Pişen soğanların üzerine mantarları, tuzu, biberleri, sarmısak tozunu (birer tutam) ekle. Neden sarmısak tozu dersen, mantarın tadındaki hafif burukluğu alıyor derim. Mantar suyunu salıp geri çekinceye kadar-yaklaşık 10 dakika- arada bir karıştırarak kavurmaya devam et. Haşlanmış tavuk parçalarını soğan doğrar gibi (ama o kadar küçük değil tabii) küçük küçük doğra. Tavukları da mantarların üzerine ekle ve 5 dakika daha pişir.
Yufkayı tezgahın üzerine aç. Katlanış şekline göre genellikle ortada bir dikdörtgen oluşmuştur, işte o dörtgenin sana yakın kenarına iç malzemesinin yarısını koy. Kaşar peynirinin de yarısını malzemenin üzerine ekle. Yufkanın sağ ve solunda kalan parçaları ortaya malzemenin üzerine doğru katla, sonra sana yakın duran aşağı kısımdan başlayarak ve yuvarlayarak rulo şekline getir (Boyutlarını kızartma yapacağın kaba göre ayarlamalısın, çok uzun olmasın, yaklaşık 1 karış uzunluk iyidir). Diğer yufka için de malzemenin kalan yarısıyla aynı işlemi yap.
Büyükçe bir tava veya kızartma tenceresine sıvı yağı koy ve kızartma işlemi için ısıt. Yumurtayı bir kasede çırptıktan sonra düz bir tabağa al. Başka bir tabağa da galeta ununu koy. Börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bula ve yağda çevirerek kızart. Rengi koyu sarı olunca pişmiş demektir.
Yanında domates, salatalık vb. söğüş ile güzel olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder