2 Aralık 2009 Çarşamba

Turta Yapmak Zormuş

Üniversite zamanı Turti ile başlayan turta sevdam yüzünden yaklaşık 1 yıl Turti ile kahvaltı etmiştim. Tatilde, elime 2-3 yıl önce annem tarafından tutuşturuverilmiş olan yemek/tatlı tarifleri dergilerini elden geçirip işime yaramayanları atma gayretine girince elime bir sürü de tarif geçti. Tabi Turta tarifine rastlayınca kendimi tutamadım ve sonunda turtayı da denemiş oldum :) İtiraf ediyorum ki zor geldi. Umarım acemiliğimdendir çünkü çok güzel oldu ve yine yapmak isteyeceğim. Bu sefer telefonla da olsa fotoğraf çekmeyi akıl ettim :)
Hamuru için:
250 gr. margarin-oda ısısında yumuşamış olacak
2 yumurta-birinin sarısını ayırın
1,5 su bardağı pudra şekeri (ben sıvı tatlandırıcı kullandım-çok tatlı olduğundana en fazla 1 tatlı kaşığı kadar kullanılmalı)
2 su bardağı un (sıvı tatlandırıcı kullanınca un miktarına pudra şekeri kadar ilave yapmam gerekti, yani 3,5 bardak un kullandım)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Harcı için:
8 adet elma-orta boy
1 çay bardağı toz şeker (ben yine sıvı tatlandırıcı kullandım-1 çay kaşığı kadar)
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz içi
Yarım çay bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için biraz bal
Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Karıştırma kabına koyduğunuz unun ortasını havuz gibi açın, margarin, yumurta, şeker, vanilya ve kabartma tozunu önce birbiriyle sonra unla karıştırarak yoğurun. Hamur elinize yapışmamalı, yapışıyorsa un eklemelisiniz demektir. İyice yoğurduğunuz hamuru nemli bir bezle kapatarak dinlenmeye alın (bu ne kadar işe yarıyor bilmiyorum :) ben harcı önceden hazırladığımdan hamuru en çok 5 dakika kadar dinlendirdim ama tarif böyle diyor).
Harcı için elmaları soyup çekirdekli kısmı atarak küp küp doğrayın (şekli çok da önemli değil yani küp dediysek kasmaya da gerek yok :P ). Tavaya koyduğunuz elmaların üzerine şeker ve tereyağını ekleyip elmalar 5-7 dakika kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra üzüm, ceviz ve tarçını da ekleyip karıştırın.
Hamurdan elma büyüklüğünde bir parça ayırıp kalanı kalıbınıza göre merdaneyle açın. (Bu arada, kalıbınızın kelepçeli kalıp olmasını şiddetle tavsiye ederim. Yoksa piştikten sonra dilim alırken parçalanıyor) Hamuru yarım cm. kalınlığında açabilirsiniz, ince olursa kolay parçalanır. Ayrıca kalıptan 2 cm kadar daha geniş açılmalı ki tabanı yerleştirince kenarlara da pay kalsın.



Harcı hamura en son yerleştireceğiz. Önce en uğraştırıcı kısmını halledelim:
Ayırdığınız hamuru, pişirme kağıdı (yağlı kağıt) üzerinde yine kalıbınızın çapına göre merdaneyle açın. Hamurun üzerine bıçakla baklava desenleri çizerek desen içinde kalan parçaları çıkarın. Burada iş becerinize kalıyor :) [Bu işin daha kolay ama benim yapılışını ve görüntüsünü hiç sevmediğim yöntemi şöyle: hamuru hiç merdaneyle falan açmadan ince uzun şeritler yapıyor ve turtanın harcını koyduktan sonra üzerine hasır gibi örüyorsunuz]



Hamurdan çıkardığım artan parçaları 2 minik turta kabında değerlendirdim, içine reçel koyup pişirdim, süper oldu :) (Yalnız denerseniz diye söyliyeyim; bu fotoğraftaki reçel çok geldi, pişince taştılar, epeyce az koymak gerekiyormuş)




Neyse efendim, bu amelelik kısmını tamamladıktan sonra kalıba harcı koyabilirsiniz. Üzerine hazırladığınız hamuru pişirme kağıdını ters çevirerek yerleştirin ve kenarlarını kalıba ilk yerleştirdiğiniz hamurun kenarlarıyla -biraz bastırıp sıkıştırarak- birleştirin. Üzerine ayırmış olduğunuz yumurta sarısını sürün ki pişerken biraz da kızarsın di mi? Isıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp 5 dakika bekleyin, ilk sıcaklığını verince parlaması için üzerine bal sürün.. Aman da aman... :)
Fırın öncesi ve sonrası
Eee, bu kadar yemek tarifi falan yapıyoruz, kiloları alıyoruz bakalım sonumuz n'olacak...
Not: Fotoğrafları bir türlü istediğim gibi yerleştiremedim, bu ne biçim bi görüntü oldu böyle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder